szinek, minták - CatWalk Divat És Trend Magazin

szinek, minták - CatWalk Divat És Trend Magazin

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

szinek, minták

trend

2013.08.04.
College of Fashion London/MA diploma show

Keiko Nishiyama misztikus kertjeKeiko Nishiyama, a fiatal, feltörekvő designer-nemzedék egyik legígéretesebb képviselője Tokyóban tanult divattervezést és ott szerzett szakmai tapasztalatot is tervezőasszisztensként , majd a londoni College of Fashion mesterkurzusának hallgatójaként idén diplomázott MA minősítéssel.
2013-as diplomakollekciójának festményszerű, nyomott mintás anyagai tobzódó virágmintáikkal egy misztikus, titkokkal teli kert képét vetítik elénk. A fiatal japán textiltervező művészt - saját elmondása szerint - a
18.századi, exotikus virágokkal teli angol kertek hangulata inspirálta kollekciója megalkotásában.
forrás, fotó: Patternbank2013.08.03.

2014: színes, geometrikus minták tavaszra

forrás: patternbank


2013.07.13.
DO!DesignOptions/2014 őszi-téli színelőrejelzés


forrás:,fotó:DO!DesignOptions via TashionVignette

2013.07.03.
Jennifer Sanchez /variációk 2013


forrás: patternbank

2013.07.09.
Színelőrejelzés a 2014 őszi szezonra
Color Solutions International2013.07.09.
Színhez a minta / mintához a szín:
Inspirációs lapok a Fashion Vignette-től2013.07.09.
Lenzing Színelőrejelzés / 2014 tavasz-nyár


2013.07.05.
DO!DesignOptions/2014 tavaszi-nyári színelőrejelzés


  

forrás:,fotó:DO!DesignOptions  via TashionVignette2013.06.15.
A nyár legfrissebb domináns trendje: a neonA világító
neon színek az idei nyári szezon meghatározó trendje, legyen szó topokról, shortokról, szandálokról vagy kiegészítőkről. Ezeknél a nagyon élénk, vibráló és figyelemfelkeltő színeknél azonban különösen fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a bőrünkkel és hajunkkal összhangban álló árnyalatot. Világos bőrűeknek érdemes vigyázni a sárgával és naranccsal, mert sápasztanak, helyette kísérletezzünk inkább a neon pinkkel vagy a kobaltkékkel.  

Szánjunk rá elég időt, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illőt.  Érdemes eleve a meglévő ruhatárunkkal harmonizáló árnyalatot választani, hogy könnyebben kombinálhassuk.

Itt is érvényes az alapszabály, hogy
a kevesebb néha több: nem szerencsés tetőtől talpig neon színekbe öltözni, elég egy-két jól megválasztott darab, amivel feldobhatjuk az öltözékünket. Ha pedig a természet nem magas és vékony modell-alkattal áldott meg, akkor érdemes vigyázni, mert a neon színek jó pár kilóval teltebbnek mutathatják az alakot. Persze ebben az esetben sem kell lemondanunk arról, hogy trendik legyünk: egy kis ügyességgel kiegyensúlyozhatjuk vele az alkati hibáinkat és elterelhetjük a figyelmet a problémás területekről.Ha
körte alkatúak vagyunk, egy neonszín top - fekete nadrág párosítás előnyösen hangsúlyozza a felsőtestünket, elvonva a figyelmet a csípő- és combtájékról.
Ducibb alkat esetén neonszín ruhánk felett viseljünk semleges vagy fekete színű blézert, így optikailag vékonyabbnak tűnünk.
Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy ez a trend  jövőre biztosan lecseng, tehát nem érdemes túl sokat költenünk rá:  elég egy
neon retikül vagy jól megválasztott, hangsúlyos neonszínű  bizsu és máris szuperdivatosak lehetünk.
2013.03.18.
Minta...minta...minta!A
2013/14 őszi-téli szezon egyértelműen a tobzódó mintákról szól: legyen az virágos, absztrakt, csíkos vagy kockás, grafikus, tribal, etno, mozaikmintás, fotónyomatos, esetleg bélyegmintás...mindegy, csak mintás legyen.
Íme egy összeállítás a legtrendibb mintákból a
Patternbank válogatásában.


forrás,fotó: Patternbank

2013.02.07.
Az Év Színe 2013: SmaragdzöldA
Pantone, a világ vezető színelemző és előrejelző intézete nyilvánosságra hozta a 2013-as év meghatározó színét, ami a smaragdzöld: ez a szín az elegancia, az egészség, a harmónia és a belső egyensúly színe, sugárzó, élő és friss.forrás: Pantone.com
fotó. Courtesy  of Pantone, AP


2012.11.11.
Színelőrejelzés  2013-14 ösz/tél

Még csak 2012 ősze van, de már napvilágot láttak a
2013/14-es őszi-téli színpaletták. A dél-kaliforniai Design Options nőiruha színelőrejelzésében 6 fő trendet különböztet meg: Rising Star, Flashback, In Fine Print, Glam Slam, Avant Garde és Material Dreams.

 


forrás:WeConnectFashion


2012.11.11.
Must-have színek / 2014 tavasz

Világos sárgászöld, aquamarin, gerbera, görögdinnye, korall és orgona: íme 2014 tavaszi-nyári szezonjának kulcsszínei a Trend Council előrejelzése alapján.

forrás:TrendCouncil /WeConnectFashion

2012.11.16.
A 2012 őszi szezon színe: oxbloodAz
oxblood, más néven ökörvérszín, ez a mély, borvörös árnyalat, ami valahol a bordó és a burgundi vörös között helyezkedik el, lett vitathatatlanul az idei őszi/téli szezon színe: a Chaneltől a Lanvinon át Derek Lamig és Donna Karanig most mindenhol megtaláljuk a nagy divatházak kínálatában, legyen szó ruháról, pulóverről, táskáról vagy cipőről.
Kifinomult és klasszikusan elegáns árnyalat,
jól kombinálható más színekkel, mint
a
fekete és a világos krémszín, de társíthatjuk világosszürkével vagy
akár
naranccsal is.
Különlegesen szép és most nagyon trendi hatást érhetünk el, ha más,
hozzá
közeli vörös árnyalatokkal mixeljük.

fotó: Victor Prado /New York Magazine, TelegraphUK, style.com

2012.11.09.
Heimtextil: inspiráció 2013/14


2012.03.17.
Digitálisan nyomott anyagok:
nyári divat a szivárvány színeibenNapjainkban az élet minden területén hódít a
digitális technika, így nem meglepő, hogy mára a divat területére is betört, szinte korlátlan lehetőséget teremtve ezzel a kreatív megoldások számára.
A tervezők pedig, úgy tűnik, éltek a lehetőséggel és olyan színeket, olyan mintákat használtak kollekcióikhoz, ami alapvetően megváltoztatják a nyomott anyagokról eddig kialakult képet.  Az új  technika segítségével most sokkal egyszerűbben érhetünk el layeres, fotografikus hatást és a színpaletta is eddig elképzelhetetlen mértékben bővült, így nem csoda, ha az idei nyári szezon minden eddiginél színesebbnek és érdekesebbnek ígérkezik. Ráadásul az előállítási költségek is jóval kedvezőbbek.


"A digitális technika terjedése egyfajta minőségi szintlépést jelent " - nyilatkozta
Philip Delamore, a London College of Fashion digitális stúdiójának igazgatója. - " emellett  lehetőséget teremt a fiatal pályakezdő tervezőknek, hogy esélyük legyen felvenni a versenyt a nagy divatházakkal anélkül, hogy olyan hatalmas anyagi áldozatot kellene vállalniuk, mint ahogy bármi más technika esetében.
A digitális textilnyomás  tekintetében teljesen mindegy, hogy egyetlen vagy akár 1000 színt használunk egy mintán, a nyomás ugyanannyiba kerül."fotó: Getty Images

2012.03.15.
PANTONE VIEW Színelőrejelzés / 2012-13 ősz-télLodestar: Kövesd a saját csillagodat! Ezek az élénk és vibráló tónusok erősen stimulálják az érzékeidet és segítenek, hogy igazán lásd a világot.

Composed: Valami új lép elő az árnyékból. Egy színpaletta, ami felöleli a meleg és hideg barnáktól a fátyolos szürkés zöldeken és türkizen át  a kekiig, a grafitszürkéig és a sötét csokoládéig terjedő árnyalatokat.

Touchstone: Találj élvezetet azokban a régi dolgokban, amiket szeretsz. Most reflektorfénybe kerülnek a tradícionális színek, a feketésbarna, a mahagóni, a szantálfa, a közép és sötét tan tónusok és a tengerészkék, egy semleges világosszürkével  kiegyensúlyozva.

Aperture: A színpaletta visszafogott szürke és semleges árnyalatai elvezetnek az univerzum megismerésének merőben új útjaihoz, a mikrokozmosztól a makrokozmoszig, az atomtól a világegyetemig!

Converge: Aktivizáld újra természetes erőidet! Mély és bizalomgerjesztő árnyalatok, melyek   egy teljesen új, kreatív úton hatnak egymásra.

Peripheral: Becsüld meg az apró dolgokat! Egyszerű, komplikációmentes, egymással harmonikus színek meleg tónusok, amik lassan, apró részekként komplex egésszé állnak össze, hogy valami fantasztikusat hozzanak létre.

Radiate: Rugd fel a szabályokat! Használd az esztétikum erejét! A Radiate színpalettája a boldogságról szól. Használd bátran és mixeld az élénk vörös árnyalatokat a harsány naranccsal vagy a lilákkal!Submerge: Fejtetőre állt az egész világ! A kék levegős tónusai , tintakék, kő és moha árnyalatok...víz alatti kert a víz alatti ég alatt.
forrás: Courtesy  of Pantone

2012.03.14.
Pantone színpaletta / 2012 őszBright Chartreuse: ez a  tavaszra emlékeztető életteli sárgászöld árnyalat
hídként vezet át a nyár melegéből a hűvösebb napokhoz. Ideálisan párosítható
a paletta többi színével.

Pink Flambé: mint a neve is mutatja, ez a vibráló pink egy darabka nyári
hőség,
Tangerine Tangoval párosítva igazi retro feelinget sugároz.
Ha kicsit
nyugodtabb hatásra vágysz, kombináld mély, hűvös  tónusú, kékeszöld
Ultramarine Greennel vagy a szürkéslila Ethereal Rhapsody  árnyalattal.

Honey Gold: a mézsárgának ez a meleg árnyalata az őszi napsütést idézi. Jól kiegészítheti az érzékeny és erős Olympian Blue árnyalatot.

Tipikusan őszi árnyalat a
French Roast, ez a robusztus szín, ami ideális alternatívája a feketének és szürkének, míg a Titanium a szezon vitathatatlanul legsokoldalúbb és legelegánsabb színe, ami a  Rose Smoke árnyalattal az ősz legtrendibb kombinációja.
forrás: Courtesy of Pantone

2011.12.26.

2012 színe: a tangerine tangoA világ egyik legismertebb színelemző és előrejelző intézete, a Pantone idén is, mint minden évben, nyilvánosságra hozta az elkövetkező év meghatározó színét, ami 2012-ben a tangerine tango: ez az élénk, vibráló vöröses narancs egyesíti az életvidám, adrenalinnal teli vöröst a barátságos melegsárgával, létrehozva ezzel egy forró és energiával teli árnyalatot, ami garantáltan minden tekintetet magára von.

A rendkívül erőteljes, optimista és merész szín- 2011 meghatározó árnyalata, a rózsaszínes narancs Honeysuckle  mellett -már az idén meghódította a kifutókat.


fotó: Vladimir Potop

2011.11.01.
Sárga vagy narancs?


Míg a
New York Divathét legjellegzetesebb színe a narancs volt, mindenféle árnyalatában az élénk narancsvöröstől a halvány barackszínig, addig a London FW egyértelműen a sárga jegyében telt el: az erőteljes, ragyogó napsárgától a hűvös citromsárgán át a mustárszínig és a halványsárgáig majdnem minden márka kínálatában találkozhattunk ezzel a színnel ruhákon, cipőkön és a kiegészítőkön.
fotó: Reuters / GoRunway.com/ AFP

2011.11,01.
Mintaajánló 2012-re
forrás: Pattern People/ Margherita Leonardi/ Theo & Hugh
2011.10.30.
Lenzing Színelőrejelzés / 2013 tavasz-nyár

Bár még 2011-et írunk, a stílusintézetek, köztük a
Lenzing már a 2013-as szezonális színtrend előrejelzéseiket hozzák nyilvánosságra.

A
felső-ausztriai székhelyű nemzetközi konszern  Európa egyik vezető multicége a textilipari innováció területén, divattrend- és színelőrejelzéseiket a divatszakma a legmegbízhatóbbak között tartja számon.
2013 nyári szezonjának meghatározó színtrendjeit az Intézet 6 fő téma köré csoportosította: High Class Kitsch, Distinction, Overtone, Subversive, Cleanser és Ornate.
2011.10.29.
Színelőrejelzés 2012/13 ősz-tél2011.05.31.
Pantone 2012/ Facade: Híd a természet és a technológia között

Hidak.
Híd a realitás és a látszat, az anyagi világ és a lélek, a múlt és jövő, világosság és sötétség között...
híd, ami új magasságokba, egy másik világba vagy a semmibe vezet...és egy híd, ami a természet és a technológia között feszül:
ez a
Facade, ami a Pantone jövő nyári nyolc színtrendje közül talán a legszínpompásabb.A
Pantone a macrofényképezést hívta segítségül a Facade kidolgozásához, ami lehetővé teszi, hogy egy eddig ismeretlen világ táruljon fel a szemeink előtt: a rovarok színpompás, mikrostrukturális világa.
A forradalmian új látásmód a lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk és az új technológiák nyomán teljesen átalakul a természetről és a színekről eddig alkotott képünk is.
2011.05.28.
Pantone színpaletta 2011/12 ősz-tél


A
régi Hollywood szépia tónusai, a kínai opera színvilága, a metropoliszok és a vidéki élet
hangulata: idén ősszel a tervezők az anyagokra, a kontrasztra és a színekre helyezték a fő hangsúlyt,
meleg árnyalatú mintákat mixeltek hűvös metál színekkel, szokatlan színkombinációk, festményszerűen
artisztikus megoldások jellemezték a kollekciókat.
A
Bamboo a bambusz meleg, exotikus, szűrt napfényt idéző hangulatával, az őszi szezon meglepetése a
trendszínek között. A sárgának ez a nagyszerű, enyhén zöldes árnyalata jól párosítható a most szintén
nagyon divatos élénklilával  és mélyzölddel.


Az izzó
Emberglow hagyományosan őszi szín, a tűz ragyogását idézi fel, a barna kávélikőr árnyalatával együtt alkalmazva klasszikus, a Honeysuckle vörösbe hajló rózsaszínjével pedig retro hatást kelt.
Az év színe a
Honeysuckle: ez a játékos, vöröses pink a színpaletta szinte valamennyi árnyalatával együtt jól alkalmazható, elsősorban a kávélikőrrel és a nugáttal, de a bambusszal, mint komplementer színnel mixelve pedig intenzívebb és frissebb összhatást kapunk.

A lila mágikus, mély árnyalata, a
Phlox, a lángvirág idén ősszel az egyik legtrendibb szín, akár semleges neutral színekkel alkalmazva a drámai hatás kedvéért, akár Cedar, Deep Teal vagy Coffee Liqueur árnyalatokkal a különleges színkombinációk kedvelőinek. Igazán izgalmas és
feltűnő a  
Phlox  Honeysuckle-lel vagy Bamboo-val Cedar háttér előtt.A
Deep Teal erős, kékeszöld  tónusával a
mélytengereket vagy az éjszakába forduló ég
színét juttatja az ember eszébe: bevált, elegáns
párost alkot a
Cedarral - a két szín szomszédos
a színkörön- de kiválóan ellenpontozza a
Honeysuckle vöröses rózsaszínét.
A
Cedar sokoldalú, középtónusú, semleges zöld,
a vele alkalmazott színtől függően lehet
természetes hatású, mint a
Deep Teallel, vagy
szofisztikus és időtlen hatást keltő, mint a
Phlox
és  az
Orchid Hush szomszédjaként.

A neutral színek, mint a
Coffee Liqueur vagy a Nougat, kitűnőek egy ruhatár alapdarabjaihoz, mivel jellegüknél fogva jól kombinálhatók.

A   
Coffee Liqueur telt, elegáns, kissé dekadens árnyalata az idei ősz igazi trendgyőztese, tökéletes alternatíva a fekete kiváltására.

A Nougat egy meleg, napbarnított variációja a
Camelnek, különlegesen szép kombinációt alkot akár a Phlox-szal, akár az Emberglow-val.  
Az ősz
Top10 színei között helyet kapott még két különleges szürke árnyalat: az Orchid Hush és a Quarry, mindkettő kiválóan mixelhető a paletta többi színével.  Neonszínek '2011


Élénk kék rapszódia


2011 tavasz/nyár: hódít a narancsszínA narancs, ez az erőteljes, vibráló, domináns szín lesz 2011 nyarának egyik legmeghatározóbb trendje, mind a ruhákon, mind a sminkeknél. Garantáltan magára vonja a tekintetet, felvidít, tökéletesen illik a forró, napsugaras nyár hangulatához és ideális arra, hogy megtörje a bézs egyeduralmát. Ha kerülni szeretnénk a feltűnést, de azért szeretnénk trendik lenni vagy ha sápaszt, ami ennél a színnél elég gyakori, akkor viseljük kiegészítőként.Az Év Színe 2011: Honeysuckle/Pantone 18-2120


A Pantone nyilvánosságra hozta a 2011-es év meghatározó színét, ami a Honeysuckle azaz a rózsaszín tatárlonc. Ez a kicsit vörösbe hajló élénk, vibráló rózsaszín tele van energiával és dinamikával: ideális arra, hogy színt és ragyogást vigyen a hétköznapokba. Nagyszerűen párosítható feketével, tengerészkékkel, grafit- és világosszürkével, de érdekes  színkombinációt alkot a zöld bronzos árnyalatával, mint a Willow PANTONE 16-0632 vagy a Tapenade PANTONE 18-0840. Egy másik nyertes párositás, ha az Apricot Brandy PANTONE 17-1540-nel együtt allkalmazzuk.


Fókuszban: a pirosA bézs, a homok- és a földszínek mindent elborító áradatában egyre több tervező fedezi fel újra a pirosat az egyhangúság megtörésére... és nem csak kiegészítőként:
 
a
Prada és a Costume National kollekcióiban vagy Valentinonál egyaránt találunk teljesen piros színben tartott modelleket, míg mások főként kiegészítőkön,harisnyákon, kesztyűkön, cipőkön használják, mint a Givenchy vagy más színekkel társítják, mint Balenciaga és a Vionnet.

Szuperdivatos a
fekete-piros kombináció, a piros bőrszoknya, bőrshort és blézer, valamint a piros csipke blúzként, ruhaként vagy applikációként.


Népek,színek,kultúrák: Afrika


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz